01 February, 2015

Deciji crtez

Deca vole da crtaju, njihova omiljena akivnost pored igre i muzike je crtanje. Dok rade, ne razmisljaju da je nesto nacrtano pravilno realno, proporcionalno, samo uzivaju i saraju, saraju...

Deciji crtez nam govori mnogo, on odrazava njihove misli, osecanja, trenutno stanje, brige, strahove, zelje i ocekivanja.

Crtez je odraz njihovog unutrasnjeg sveta.

 Kada dete dodje u moju kancelariju, sa roditeljima ili starateljima, prvo mu dodajem prazan papir i grafitnu olovku i zamolim ga da nacrta sliku svoje porodice, zatim ih oboji.



Kroz taj crtez posmatram njegovu poziciju u porodici, kako ono vidi sebe u svom okruzenju i u odnosu na svoje ukucane, kakvi su im odnosi i kako se dete snalazi u tom okruzenju.

Roditelje uvek pitam za dozivljaj , odnosno njihovo tumacenje tog crteza.
 Analizu radim posebno i u odnosu na razgovor sa detetom i roditeljima.
Svaki uzrast deteta prate i neke karakteristike crteza, o teoriju necu puno, vise ce vas zanimati praksa i moja analiza crteza vase dece, saljite ih slobodno na decijisvet1@gmail.com, napisite inicijale deteta, koliko ima godina, koliko clanova porodice imate, ko zivi sa vama i neke vazne i relevantne informacije o detetu i vasoj porodici.
Odgovor cete dobiti u mailu prosireno i uopsteno ovde na blogu. Znaci, saljite radovr svoje dece, na temu moja porodica ili crtez ljudske figure, dajte mu A4 papir, obicnu olovki, samo olovku i nista vise, i slikajte rad, posaljite na mail i cekajte odgovr u roku od 24-48h, sasvim besplatno.

Razvoj crteza

Dete u pocetku samo sara po papiru, kasnije pocinje da crta i prica, objasnjava svoj rad i relacije na papiru, a kasnije te skrabotine dobijaju i okvire i znacenja, nastaju slike sveta u ocima deteta.

No comments:

Post a Comment